De mondkapjesplicht uitgelegd:
• Per 1 december geldt een mondkapjesplicht in publieke ruimtes waaronder een winkel. Deze plicht geldt voor de klant en voor de ondernemer/medewerker.
• Er moet een actief deurbeleid gevoerd worden, dus vraag je klant of deze een mondkapje wil dragen in je winkel.
• Als de klant geen mondkapje draagt, kan hij beboet worden. Als ondernemer/medewerker hoef je niet te handhaven en daarom krijg je geen boete als de klant geen mondkapje draagt.
• In een magazijn, werkplaats of kantine hoeft geen mondkapje gedragen te worden.
• De mondkapjesmaatregel is in principe uitgevaardigd voor 3 maanden.
Uitzonderingen:
• Ondernemers/medewerkers die zitten op een vaste zitplaats in de publieke ruimte (winkel) en die 1,5 meter afstand kunnen houden tot een ander, hoeven geen mondkapje te dragen (bijvoorbeeld met een adviesgesprek aan tafel of zittend achter een balie). Zodra ze opstaan van deze plek geldt de plicht wel.
• Mensen die wegens hun ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, hoeven dit niet te doen. Ondernemers/personeel mogen iemand vragen om aannemelijk te maken dat ze geen mondkapje kunnen dragen, maar het hoeft niet (zie hierboven: ondernemer/medewerker hoeft niet te handhaven). Handhavers mogen uiteraard wel altijd vragen naar zo’n verklaring.
Faceshields:
Op de website van INRetail wordt vermeld dat het toegestaan is dat volledige faceshields (dus niet de faceshields die op de kin worden gezet) door ondernemers/medewerkers gedragen mogen worden als alternatief voor een mondkapje. Dit omdat het dragen van een mondkapje gedurende een hele werkdag te belastend zou zijn.
Meer uitleg over de mondkapjesplicht:
De mondkapjesplicht is vastgelegd in een zgn. Tijdelijke Regeling Maatregelen Covid-19. De tekst hiervan is te vinden op de site van de rijksoverheid en hieronder.
Op de website van INRetail www.inretail.nl wordt uitgebreide uitleg gegeven over deze maatregel en staat er tips over het toepassen van deze mondkapjes plicht.